politiek

Pechtold eist belastingverlaging in ruil voor steun kabinet

28 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Na Arie Slob (ChristenUnie) komt nu ook Alexander Pechtold (D66) met een nieuwe eis in ruil voor gedoogsteun aan kabinet-Rutte II. Alleen in het geval van Pechtold gaat het wel om een financiële eis: D66 wil een miljard euro aan belastingverlaging.

Dat zegt Pechtold in een interview dat zaterdag in De Telegraaf zal worden gepubliceerd.

Half procent eraf

Pechtold wil bij de eerstvolgende onderhandelingen over de begroting gedaan krijgen dat in de onderste schijf een half procent minder belasting wordt geheven.

Voor het kabinet komt dit neer op een kostenpost van ongeveer een miljard euro. De maatregel zou volgend jaar moeten ingaan.

Koopkracht

Pechtold denkt dat de maatregel de koopkracht van burgers ten goede zal komen. Ook zou de belastingverlaging de werkgelegenheid stimuleren.

De eerste schijf, die wordt geheven over het jaarinkomen tot 19.646 euro, heeft nu een percentage van 36,25 procent. Het halve procent dat daar vanaf moet, zal in de ogen van Pechtold moeten worden gehaald bij zorg en sociale zekerheid. Vooral bij de toeslagen valt voor het kabinet winst te halen.

PvdA

Pechtold zegt te weten dat vooral de PvdA zich tegen het voorstel zal verzetten. Maar voor de D66 is het een harde eis. Bij het sluiten van het Herfstakkoord zette Pechtold zich nog in voor meer onderwijsgeld. Ook dat bleek een breekpunt te zijn.

‘Sommigen dachten dat ik dat als oud-veilingmeester zei. Dat het een soort opbod of afslag was. Maar het was een “fixed price”.’

Ook de andere gedoger, ChristenUnie, kwam deze week met een nieuwe voorwaarde voor steun aan het kabinet. Als de strafbaarstelling van illegaliteit wordt doorgezet, zal Slob zijn steun intrekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.