politiek

Oppositie niet overtuigd door ‘flutverhaal’ Plasterk

10 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De oppositie is alles behalve gerustgesteld door de brief die de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken,PvdA) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie,VVD) maandag aan de Tweede Kamer stuurde. De SP noemt het ‘flutverhaal’ van Plasterk ‘shockerend’.

‘Ik heb hem vijf dagen de tijd gegeven en nu komt hij met een flutverhaal,’ zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. De SP’er noemt de brief van Plasterk en Hennis ‘shockerend’. Morgen zal Plasterk met een beter verhaal moeten komen tijdens het debat over de aftapgate. ‘Dit wordt zijn allerlaatste kans. Hij zit in blessuretijd.’

Touw om zijn nek

De PVV gelooft al lang niet meer in een politiek overleven van de PvdA-minister. Volgens PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft Plasterk met deze brief ‘een touw om zijn nek gedaan’.

Ook D66 is ‘niet helemaal tevreden’ met de brief. Kamerlid Gerard Schouw noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat ‘twee maanden cruciale informatie onder de pet wordt gehouden’.

Wisselend belang

GroenLinks-leider Bram van Ojik vindt de brief ‘niet overtuigend’. ‘Kennelijk was het belang van de Staat op 30 oktober niet doorslaggevend en op 22 november wel,’ zegt hij.

Maandag schreef Plasterk dat hij de Kamer en het publiek in oktober verkeerd heeft geïnformeerd over het vermeende aftappen van Nederlandse burgers.

Vermoedens

De minister bevestigde dat de NSA Nederlandse mobieltjes aftapte op basis van ‘een mogelijke verklaring’. Na onderzoek bleek de Nederlandse NSO metadata te hebben verzameld voor militaire operaties.

De ministers werden hierover geïnformeerd op 22 november maar besloten die informatie geheim te houden. Vanwege een lopende rechtszaak werd deze informatie vorige week alsnog openbaar gemaakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.