politiek

Opnieuw topoverleg met premier Rutte over afluisteren

06 februari 2014Leestijd: 2 minuten

In Den Haag is donderdag opnieuw topoverleg geweest van het kabinet over de problemen die zijn ontstaan doordat minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) vorig jaar verkeerde informatie heeft gegeven over afluisterpraktijken.

Plasterk heeft samen met minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) gesproken met premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) op het ministerie van Sociale Zaken.

Brief

Kamerleden hebben tientallen vragen gesteld over het afluisterschandaal. De bewindslieden hebben gesproken over de brief die naar de Tweede Kamer moet over de kwestie. Ingewijden zeggen dat de betrokkenen opnieuw zaken op elkaar wilden afstemmen.

Plasterk heeft zichzelf in de problemen gebracht door te zeggen dat het de Amerikaanse geheime dienst NSA was, die Nederlandse satelliettelefoons aftapte. Uit een brief van de PvdA-minister en minister Hennis-Plasschaert bleek woensdag dat het toch de Nederlands AIVD en MIVD waren.

De Tweede Kamer reageerde zeer kritisch op het nieuws en diverse partijen eisten een debat. Dat zal dinsdag plaatshebben, maar voor die tijd moet Plasterk al schriftelijk wat vragen beantwoorden. Plasterk en Hennis werden woensdagavond ook ontboden door premier Rutte in het Torentje.

Informatie

Hennis en de AIVD zouden Plasterk vorig jaar al hebben gewaarschuwd nog niet in te gaan op de NSA-zaak. De AIVD zou zelfs hebben aangegeven dat de informatie die hij gaf, onjuist was. De woordvoerders van Plasterk en Hennis-Plasschaert ontkennen dit.

Niet alleen Plasterk moet zich dinsdag  in de Tweede Kamer verantwoorden, ook minister Hennis zal aanwezig zijn bij het debat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.