politiek

Minister Ploumen geeft AD de schuld van CoolCat-gate

11 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Het Algemeen Dagblad (AD) had nooit mogen opschrijven dat minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking (PvdA) het kledingbedrijf CoolCat op een zwarte lijst zou zetten. Ook had de krant niet moeten melden dat de minister CoolCat in verband brengt met kinderarbeid en betaling van lage lonen.

Dat schrijft minister Ploumen dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

‘Er bestaat geen zwarte lijst’

‘In aanloop naar en in het interview dat ten grondslag lag aan het artikel van 25 november in het Algemeen Dagblad heb ik niet gesproken over een zwarte lijst. Er bestaat namelijk geen zwarte lijst. Ook heb ik CoolCat niet in verband gebracht met kinderarbeid of het gebrek aan uitbetaling van leefbare lonen,’ schrijft de minister.

Daarmee lijkt de felle kritiek op CoolCat vrijwel volledig uit de pen van AD-journalist Axel Veldhuijzen te komen. Ploumen beweert dat haar woordvoerder slechts een conceptversie van het artikel heeft gezien en dat de eindversie van het concept afweek.

Dat de minister niet achter de inhoud van het artikel staat, is opvallend. Een uitgelekt smsje laat zien hoe blij Ploumen was met de ophef die het artikel heeft veroorzaakt. ‘We maken mooi nieuws vandaag,’ jubelde Ploumen die nu beweert opeens niet meer achter het artikel te staan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Rectificatie

Intussen heeft een rechter het AD gedwongen te rectificeren. Dit gebeurde nadat Coolcat-eigenaar Roland Kahn de krant voor de rechter sleepte.

Het bedrijf stelde samen met Ploumen een persbericht op waarin het imago van Coolcat wordt hersteld. Van de activistische toon van Ploumen in de richting van CoolCat is niets meer te merken. Er is nu nog maar één boosdoener en dat is het AD.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.