politiek

Meer Syriëgangers terug: feiten over dreigingsbeeld Nederland

24 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Het aantal Syriëgangers dat terugkeert naar Nederland is toegenomen. De Nederlandse overheid probeert er nu alles aan te doen om de bedreiging die de jihadisten in ons land vormen, in te dammen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft maandag een update gegeven over het dreigingsbeeld in Nederland. Elsevier.nl zet de belangrijkste punten op een rij.

1. Cijfers

– Ruim 100 Nederlanders zijn naar Syrië vertrokken voor de jihad
– Ruim 70 jihadi’s zijn nog steeds in Syrië
– Ruim 20 jihadi’s zijn teruggekomen naar Nederland
– Zeker 10 jihadi’s zijn in Syrië om het leven gekomen
– Autoriteiten hebben 11 paspoorten van potentiële Syriëgangers vervallen verklaard

2. Dreigingsniveau

Het dreigingsniveau in Nederland blijft nog steeds substantieel, het op een na hoogste niveau. Volgens minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) is de dreiging die uitgaat van ‘Nederlanders die aansluiting zoeken en vinden bij aan Al-Qa’ida verwante strijdgroepen in Syrië en van personen die terugkeren, onverminderd groot’.

3. Actie

Wat doet het ministerie van Veiligheid om meer Syriëgangers te voorkomen? Er is een wetsvoorstel in de maak om het Nederlanderschap bij terroristische activiteiten af te nemen. Verder zijn in vier gevallen financiële tegoeden van Syriëgangers bevroren.

Op gemeentelijk niveau is er ruimte voor het treffen van ‘maatwerkinterventies’. Er wordt een praktische gids gemaakt die ondersteunt bij de aanpak. Verder lopen er strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke ronselaars van Syriëgangers.

4. Zorgen

Behalve over, terugkerende, Syriëgangers zijn er nog steeds zorgen over ‘aanhoudende openlijke jihadistische manifestatie’ in Nederland. Er zijn veel steunbetuigingen voor groepen als de Islamitische Staat Irak en de Levant (ISIL) en Jabhat al Nusra (JaN) op internet en op straat.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof kan dat opruiend werken en leiden tot het ‘legitimeren van geweld tegen westerse doelwitten’.

Naar verwachting zal het aantal jihadi’s dat terugkeert de komende maanden oplopen vanwege de vijandelijkheden tussen gewapende groepen en tegen de buitenlandse strijders.

Volg Shari Deira op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.