politiek

Kamp: effecten van minder gaswinning zijn gering

05 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Als het kabinet de gaswinning uit het Groningse veld de komende drie jaar nog verder terugbrengt, zal dat een zeer gering effect hebben op het risico op aardbevingen. Dat heeft onderzoeksorganisatie TNO berekend.

Dat schrijft minister Kamp (VVD, Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamp liet onlangs weten dat het kabinet de gaswinning bij Loppersum 80 procent terugbrengt en dat er in 2015 en 2016 in totaal maximaal 40 miljard kubieke meter gas wordt gewonnen. Ook worden Groningers gecompenseerd voor geleden schade door aardbevingen, die het gevolg zijn van de gaswinning.

Scenario’s

TNO heeft verschillende ‘alternatieve scenario’s doorgerekend, waarin de komende drie jaar 35 of 30 miljard kubieke meter het maximum zou worden. De compactie, dat is de samendrukking van aardlagen, vermindert in die scenario’s met 5 of 7 millimeter in vergelijking met hoe dit zich in het huidige scenario zou ontwikkelen.

In het huidige scenario verwacht TNO 14 millimeter extra compactie.

Zeer gering

‘In zijn algemeenheid laten de berekeningen wel zien dat de effecten van alternatieve productiescenario’s op de compactie – en daarmee op het aardbevingsrisico – ten opzichte van het kabinetsbesluit (zeer) gering zijn. Dat geldt zowel voor een drastischer beperking van de productie rond Loppersum als voor een verdere vermindering van de totale productie van het Groningenveld,’ schrijft Kamp.

De minister erkent dat de berekeningen ‘onzekerheden en foutmarges’ kennen. Hij herhaalt dat het kabinet in de tweede helft van 2016 een nieuw besluit neemt over de gaswinning vanaf 2017. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de gaswinning.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.