politiek

‘Een op drie raadsleden heeft te maken met agressie’

13 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Een op de drie gemeenteraadsleden ervaart agressie en geweld, vooral verbaal. Een op de tien van de met geweld geconfronteerde raadsleden heeft overwogen uit de lokale politiek te stappen.

Dat meldt actualiteitenprogramma Nieuwsuur, dat tweeduizend raadsleden een enquête liet invullen over de kwestie, donderdagavond.

Onder meer Amsterdam scoorde hoog: daar gaf 43 procent van de raadsleden aan slachtoffer te zijn. Landelijk hadden raadsleden van de SGP (45 procent) en PvdA (41 procent) meer last van agressie en geweld dan die van andere politieke partijen.

Vooral verbaal

Van de groep raadsleden die zeggen met geweld en agressie te maken te hebben, zegt 56 procent geconfronteerd te zijn met schelden, schreeuwen en vernederen.

Daarna komen bedreiging (19 procent) en discriminatie (17 procent) het meest voor. Een enkele keer (5,5 procent van de gevallen) heeft een raadslid te maken met fysiek geweld of met seksuele intimidatie (3,1 procent van de gevallen).

Bedreigingen

De afgelopen weken haalden meerdere geweld- en bedreigingsincidenten de media. De VVD in Heemskerk maakte begin deze maand bekend niet mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen van maart, omdat kandidaten doodsbedreigingen hadden ontvangen.

Twee weken eerder trok in het Zuid-Hollandse Zwijndrecht de lijsttrekker van moslimpartij Partij van de Eenheid zich terug na aanhoudende bedreigingen. Op diezelfde dag kreeg een wethouder uit het Gelderse Druten een bijl in zijn voordeur.

Niet alleen raadsleden

De gegevens van Nieuwsuur sluiten aan bij eerder onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (pdf). In 2012 werd 38 procent van de politieke ambtsdragers slachtoffer van agressie of geweld.

Vooral burgemeesters (61 procent) en wethouders (53 procent) werden met agressie geconfronteerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.