politiek

D66 heeft nog steeds vertrouwen in samenwerking met kabinet

26 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Bij D66 zijn vooralsnog geen zorgen over de samenwerking tussen het kabinet en oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie. De strafbaarstelling van illegaliteit is volgens de partij ‘symboolpolitiek’ en het is niet zeker dat het voorstel het haalt in de Eerste Kamer.

D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw zegt dat het voorstel het waarschijnlijk niet haalt omdat ‘PvdA-senatoren in het openbaar hebben verklaard tegen het voorstel te zullen stemmen’.

Afstel

ChristenUnie-leider Arie Slob zette de samenwerking dinsdag onder druk door te zeggen dat zijn partij niet meer met het kabinet wil samenwerken als illegaliteit strafbaar wordt. Slob hoopt dat het kabinet bij zinnen komt ‘en dat van uitstel afstel zal komen’.

Schouw wijst erop dat bij onderhandelingen over het Herfstakkoord immateriële zaken bewust buiten de onderhandelingen zijn gelaten. De vijf partijen bereikten toen ‘overeenstemming over het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het structureel versterken van de economie’.

Het kabinet heeft de steun van ChristenUnie niet nodig om het wetsvoorstel over illegaliteit door de Eerste Kamer te krijgen. Naar verwachting stemt ook de PVV voor het voorstel.

Weerstand

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft al aangegeven dat hij ervan uit gaat ‘dat de gemaakte afspraken worden nagekomen’. Bij de PvdA heeft nog niemand gereageerd op de boodschap van Slob.

De SGP laat weten dat de partij wat illegaliteit betreft op ‘een ander spoor’ te zitten dan de ChristenUnie. De partij wacht het wetsvoorstel af, en besluit dan voor of tegen te stemmen.

Binnen de PvdA heerst nog steeds weerstand tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, ook al heeft de VVD ‘in ruil daarvoor’ ingestemd met het kinderpardon. PvdA-wethouder Pieter Hilhorst zei eerder deze maand al dat strafbaarstelling van illegaliteit een ‘symbolische maatregel‘ is die niet werkt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.