politiek

Amsterdamse wethouder wil 32-urige werkweek ambtenaren

26 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Ambtenaren in Amsterdam zouden niet vijf maar vier dagen moeten werken. Zo blijft er meer werk over voor anderen en vallen er minder ontslagen.

Dat bepleit wethouder en locoburgemeester Andrée van Es (GroenLinks) samen met GroenLinks-leider Bram van Ojik in het plan ‘Werk Eerlijk Delen’.

Pijn verdelen

Met een kortere werkweek hoopt de wethouder ‘de pijn’ van de komende bezuinigingen ‘eerlijker te verdelen’. Nergens betaalt een inwoner zo veel voor het ambtenarenapparaat als in Amsterdam. De gemeente Amsterdam moet daarom in 2018 tot 3.000 banen laten verdwijnen.

Van Es vreest dat er dan een ‘onevenwichtig ambtenarenkorps’ zal ontstaan. ‘We komen in de problemen wanneer de babyboomers over een paar jaar met pensioen gaan,’ zegt de wethouder op binnenlandsbestuur.nl.

Vrees voor burnout

Volgens de wethouder kunnen ambtenaren best een stapje minder hard lopen. ‘Veel fulltimers werken kei-en keihard. En de cultuur is dat we nog meer willen werken,’ zegt Van Es.

‘Het gevolg is dat mensen het niet meer aankunnen en een burn-out krijgen. Aan de andere kant is er een groep mensen die graag wil werken, maar buiten de boot valt. Het werk eerlijk delen klinkt misschien een beetje simpel, maar het ís ook simpel,’ meent ze.

Belastingvoordelen

Belastingvoordelen voor ambtenaren zouden ervoor kunnen zorgen dat ze bij een kortere werkweek netto niets in hoeven te leveren. ‘De ambtenaren in hogere schalen werken al heel vaak wat minder omdat ze zich dat kunnen veroorloven,’ zegt Van Es.

‘Maar ook die ambtenaren, die wel fulltime werken en meer verdienen, zouden voor een vierdaagse werkweek in aanmerking komen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.