politiek

Schultz weer geconfronteerd met zakelijke belangen echtgenoot

25 januari 2014

Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur en Milieu) heeft in oktober besloten de besluitvorming over een project aan de staatssecretaris over te laten, omdat haar man Haro belangen had in een betrokken beleid. ‘Uit voorzorg’ laat zij voortaan soortgelijke besluiten aan Wilma Mansveld (PvdA) over.

Dat schrijft de Volkskrant. Haro Schultz van Haegen is juridisch adviseur en heeft een minderheidsaandeel van 0,65 procent in het bedrijf Tocardo, dat watertubines in de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering ontwikkelt. Toen minister Schultz vernam dat dit bedrijf subsidie had aangevraagd, heeft zij besloten dat het beter zou zijn als zij niet over de aanvraag zou beslissen.

Openheid

In de Volkskrant wordt de vraag opgeroepen of Schultz bij haar aantreden als minister had moeten melden dat haar man aandelen in dit bedrijf bezat. Zij meldde destijds alleen dat hij ‘aandelen bezat’.

In het Handboek Aantredende Bewindspersonen staat dat partners van ministers aandelen mogen bezitten, ook als die op het beleidsterrein van de minister liggen.

Reactie

Schultz zegt in een reactie dat zij zich niet kan vinden in de teneur van deze berichtgeving: ‘Het is een vreemde zaak: terwijl ik de regels van het handboek gewoon naleef wordt mijn handelen veroordeeld omdat de krant vindt dat het handboek moet veranderen.’

Deze zomer leidden de zakelijke belangen van Haro Schultz van Haegen al tot een spoeddebat, toen bleek dat hij bijna 3 miljoen euro had verdiend met de verkoop van zijn aandelen in keuringsinstituut Kiwa, dat vergunningen verleent in opdracht van het ministerie van Schultz.

Premier Mark Rutte (VVD) nam het toen op voor het echtpaar, dat volgens de regels handelde. Haro Schultz van Haegen gaf zijn adviesfunctie bij Kiwa op toen zijn vrouw aantrad als minister, en Melanie Schultz van Haegen heeft geen invloed gehad op de waarde van de aandelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.