politiek

‘PvdA’ers Feijenoord zitten vooral voor geld in lokale politiek’

07 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Veel PvdA-raadsleden van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord zitten vooral in de lokale politiek voor de vergoeding van ruim 1.200 euro per maand, die een substantieel gedeelte vormt van hun maandelijkse inkomen.

Daarnaast zijn de PvdA-raadsleden erg gericht op het krijgen of hebben van baantjes,  blijkt uit het vertrouwelijk rapport Koers houden in roerige tijden van de PvdA’ers Wim Cornelis en Annie Brouwer-Korf. Zij deden op verzoek van PvdA-voorzitter Hans Spekman onderzoek naar de PvdA in Feijenoord.

Toko

Omdat veel raadsleden oorspronkelijk niet uit Nederland komen, voelen zij zich feitelijk niet verwant met de partij en de sociaaldemocratie in het bijzonder, staat in het rapport. Veel raadsleden weten niet precies wat de functie van de deelgemeente is.

Bovendien bestaat er in de fractie veel onderling wantrouwen en weinig respect voor elkaar. ‘Het zijn allemaal individuen met hun eigen toko,’ schrijven Brouwer-Korf en Cornelis.

Doordat bijna elk fractielid zijn eigen achterban heeft, wordt men door die achterban aangesproken op het lidmaatschap van bijvoorbeeld verenigingen, stichtingen en moskeeën.

‘Hierdoor ontstaat er ook een spanning met het raadslidmaatschap van de PvdA, als dit niet synchroon loopt met het andere belang,’ luidt de een van de conclusies uit het rapport.

Publiciteit

De aanleiding voor het interne onderzoek is onder meer veel negatieve publiciteit over het rapport van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten dat eind juni werd gepubliceerd. Daarin werd melding gemaakt van onder meer vriendjespolitiek bij subsidieverstrekking.

Ook zou de Turkse PvdA-achterban grote invloed uitoefenen op de lokale politiek. Als deelraadsleden en bestuurders een bepaald onderwerp belangrijk vinden ‘wordt alles uit de kast gehaald om “gelijk” te krijgen’.

Zo was er ‘een grote lobby’ om het illegale meisjesinternaat in de moskee in de wijk Feijenoord te gedogen, terwijl al lang duidelijk was dat de moskee daar geen vergunning voor had. Het dagelijkse bestuur van de deelgemeente stapte niet lang na publicatie van het kritische rapport op.

Later dit jaar verdwijnen de deelgemeenten als gevolg van bestuurlijke hervormingen. In Rotterdam komen dan zogeheten gebiedscommissies. De raadsvergoeding gaat van 1.200 euro naar ongeveer 500 euro per maand.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.