PvdA’er werft nieuwe kiezers onder Amsterdamse allochtonen

08 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Een prominente PvdA-ambtenaar heeft van de gemeente Amsterdam vierhonderdduizend euro ‘opkomstsubsidie’ gekregen om nieuwe stemmers te werven voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ze zoekt de nieuwe kiezers vooral onder Amsterdamse allochtonen.

Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Lage opkomst

Vier jaar geleden ging 51,4 procent van de kiesgerechtigde Amsterdammers naar de stembus. Alle partijen in de gemeenteraad willen dat dit percentage dit jaar hoger zal zijn.

Daarom is de voormalige rechterhand van PvdA-wethouder Freek Ossel aangesteld als ‘stemmenronselaar’. Vooral Amsterdammers van Turkse, Marokkaanse en Caribische afkomst moeten naar de stembus worden gelokt. Ook jongeren en expats moeten worden overgehaald hun stem te geven.

Boze blikken

Deze keuze zorgt voor boze blikken bij de andere partijen. De groepen allochtonen zijn vaak, als ze stemmen, trouwe PvdA-stemmers. Oppositiepartijen D66, SP en CDA zijn dan ook zeer verbaasd over de gang van zaken rond de ‘opkomstsubsidie’.

De ronselactie gebeurt onder verantwoordelijkheid van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA). Die komt donderdag bij de raadsvergadering met een verklaring over de dubieuze praktijken.