Premier Rutte en koning Willem-Alexander naar Winterspelen Sotsji

10 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Premier Mark Rutte (VVD), koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Ook minister van Sport Edith Schippers (VVD) gaat naar het evenement in februari.

Rutte maakte dat vrijdag bekend na de wekelijkse ministerraad. ‘Wij zien niets in een boycot. We denken dat het beter is de dialoog aan te gaan. We hebben herhaaldelijk zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Rusland en we zullen dat blijven doen,’ zegt Rutte.

Aanmoedigen

De premier zei dat hij in eerste instantie gaat om de Nederlandse sporters aan te moedigen, maar dat hij waar mogelijk ook politieke gesprekken zal voeren.

Nederland wijkt daarmee af van landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Die landen besloten hun staatshoofd of regeringsleider niet naar de Spelen te sturen.

Gewoonte

Die landen hebben een andere gewoonte, maar ‘in Nederland is het gebruikelijk dat de minister-president naar de opening gaat,’ zegt Rutte. Hij zei ook dat de Duitse kanselier en de Franse president nooit naar de Olympische Winterspelen gaan.

In de Tweede Kamer wilde bijvoorbeeld de SP dat Nederland de Spelen zou boycotten. De VVD wilde juist dat zowel Rutte als koning Willem-Alexander gaat.