politiek

Kamer: meer seizoenswerk voor mensen in bijstand

22 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Gemeenten moeten meer doen om mensen met een bijstandsuitkering aan het werk te krijgen in de seizoensarbeid. Er wordt nu te weinig gedaan met de rijkssubsidie die hiervoor is bestemd.

Dat vinden de Tweede Kamerfracties van de VVD en PvdA. Zij drongen staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) er via moties op aan dat er nu te weinig gebeurt om bijstandsgerechtigden achter de broek aan te zitten. PVV en D66 sloten zich bij de moties aan.

Stemmingmakerij

SP en GroenLinks keurden de moties af omdat ze een negatief beeld zouden schetsen van mensen in de bijstand. De partijen beschuldigen de regeringspartijen en de PVV en D66 van ‘stemmingmakerij’.

Klijnsma gaat met de gemeenten praten, maar wees er op dat die zelf verantwoordelijkheid hebben over de bijstandsgerechtigden. Als wethouders er een potje van maken, moeten ze door hun gemeenteraden ter verantwoording worden geroepen, zei de staatssecretaris. Een motie van de PVV om gemeenten zo nodig te korten, werd door Klijnsma ontraden.

Seizoensarbeid

Het debat had plaats naar aanleiding van een bericht in Trouw dat bijstandsgerechtigden nauwelijks worden ingezet bij seizoensarbeid. In bijvoorbeeld de glastuinbouw zijn vooral werknemers uit Oost-Europa aan de slag.

Klijnsma zoekt samen met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) uit hoeveel Oost-Europeanen in de tuinbouw actief zijn. Ze willen weten in hoeverre er sprake is van verdringing van Nederlandse werkzoekenden.

Fysiek zwaar

Overigens wees Klijnsma erop dat niet alle mensen in de bijstand geschikt zijn om seizoenswerk te doen. Volgens Klijnsma is het fysiek zwaar werk dat de nodige motivatie vereist.

De staatssecretaris schatte dat circa 30 procent van de bijstandsgerechtigden is vrijgesteld van sollicitatieplicht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.