politiek

Gemeente Amsterdam geeft opnieuw 1,5 miljoen euro weg

09 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Op de kleintjes letten, lijkt maar niet aan de gemeente Amsterdam te zijn besteed. Het afgelopen jaar keerde de gemeente 1,5 miljoen euro subsidie uit aan bedrijven en instellingen die daar geen recht op hadden.

De blunder wordt opgebiecht door wethouder van Werk Andrée van Es, meldt De Telegraaf.

Geld kwijt

Het afgelopen jaar werd de fout gemaakt bij de voormalige Sociale Dienst, de Dienst voor Werk en Inkomen (DWI). Bedrijven die gesubsidieerde arbeidskrachten hebben rondlopen, kregen 1,5 miljoen euro te veel uitgekeerd van de gemeente. En dat geld gaat de gemeente niet meer terugvorderen.

Sinds 2012 staat de DWI onder verscherpt toezicht toen was gebleken dat met tientallen miljoenen aan subsidies voor werklozen niets was gedaan.

ID-banen

De toezichthouders hebben nu ontdekt dat de dienst heeft geweigerd om een bijstelling van de subsidie door te voeren. Bedrijven met zogenoemde ID-banen en WIW-inleenwerknemers krijgen subsidie van de gemeente. Die subsidie ging per 2011 flink omlaag. Maar in tientallen tot honderden gevallen bleef DWI gewoon het oude, hoge bedrag uitkeren.

En dat bedrag is de gemeente kwijt. Volgens Van Es is het niet mogelijk om bedragen die in de definitieve beschikking staan nog terug te vorderen. Het ontbrekende bedrag zal de gemeente halen uit het subsidiepotje Taal en Werk.

Woonkostensubsidie

Naast deze 1,5 miljoen is de gemeente nog altijd 4 miljoen euro kwijt. De Dienst Belastingen van de gemeente maakte eind vorig jaar abusievelijk 188 miljoen euro aan woonkostensubsidie over .

Dat geld kon wél worden teruggevorderd en dat heeft de gemeente voor een groot deel ook gedaan. Maar de voormalige publicist Pieter Hilhorst, nu wethouder Financiën, is nog altijd op zoek naar de ontbrekende 4 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.