politiek

VVD’ers willen verklaring voor plotseling vertrek Huizing

07 december 2013Leestijd: 2 minuten

Na onbevestigde berichten dat het plotseling opgestapte VVD-Kamerlid Matthijs Huizing is betrapt achter het stuur met een te hoog alcoholpromillage, eisen verschillende VVD-prominenten opheldering over zijn vertrek uit de Tweede Kamer.

Onder meer oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas en Europees lijsttrekker Hans van Baalen willen opheldering van het voormalig Kamerlid Matthijs Huizing. De VVD’er maakte vrijdag totaal onverwacht en zonder uitleg bekend dat hij stopt als Tweede Kamerlid.

Tenminste aanduiding van reden

Weisglas twittert zaterdag: ‘Volksvertegenwoordiger zou tenminste aanduiding van reden vertrek moeten geven, ook bij onverhoopt persoonlijke reden’. Dat moet van Weisglas ‘omdat het nu eenmaal een publiek ambt is; je bent gekozen door de kiezers’.

Formeel hoeft een opgestapt Kamerlid geen verantwoording af te leggen, omdat hij geen volksvertegenwoordiger meer is.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volstrekt niet duidelijk

Van Baalen, die ook graag uitleg zou krijgen, vooral na berichten over een alcoholovertreding, zegt zaterdag bij Tros Kamerbreed dat het ook voor hem ‘volstrekt niet duidelijk’ is waarom Huizing zonder enige uitleg de Tweede Kamer verlaat.

De Telegraaf meldt op de voorpagina dat Huizing ‘onlangs tegen de lamp is gelopen bij een alcoholcontrole’. Het bericht is niet bevestigd. Huizing zou ook in 2010 al een schikking van 400 euro hebben getroffen toen hij met te veel alcohol in zijn bloed werd betrapt.

Update 14:40 uur: Oud-Kamerlid Huizing zat met drank op achter stuur

Niet om gezondheidsredenen

Huizing, die woensdag nog voor Sinterklaas zou hebben gespeeld op een intern VVD-feestje, maakte vrijdagavond in een sms aan intimi weten dat hij niet om gezondheidsredenen opstapt.

De 53-jarige Huizing, die 1138 dagen Tweede Kamerlid was, stapte vrijdag totaal onverwacht op uit de Tweede Kamer. ‘Tot mijn spijt moet ik u melden dat ik om mij moverende redenen heb besloten mij terug te trekken als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,’ schreef Huizing in een verklaring. Een toelichting op het besluit van het Kamerlid wil de VVD niet geven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.