politiek

PvdA-top Amersfoort stapt op na diefstal uit partijkas

03 december 2013Leestijd: 1 minuut

De PvdA-top in Amersfoort is dinsdagavond opgestapt. De vier politici besloten daartoe nadat een accountantsonderzoek had aangetoond dat het toezicht op de partijkas onvoldoende was geweest.

Daardoor kon PvdA-raadslid Rámon Smits Alvarez ruim 64.000 euro stelen van een spaarrekening van zijn fractiegenoten in de Amersfoortse gemeenteraad.

Toezicht

De afgetreden politici, fractievoorzitter Edwin Hinloopen, afdelingsvoorzitter Marjet van Baggum, wethouder Rob van Muilekom en beoogd lijsttrekker Wanda Dijkstra hadden toezicht moeten houden en hebben dat onvoldoende gedaan.

‘We zijn tekortgeschoten,’ concludeert wethouder Hinloopen. Het lokale PvdA-bestuur betreurt de gang van zaken ‘ten zeerste’, zo is te lezen in de verklaring die het PvdA-bestuur vanavond gaf.

Verdwijning

De diefstal kwam aan het licht toen de 34-jarige Smits Alvarez in oktober verdween. Bij zijn verdwijning bleek dat er een gat van 4.000 euro in het budget van de partij zat.

Smits Álvarez haalde dit geld van de rekening voor zijn vertrek. Twaalf dagen nadat hij verdween, pleegde hij zelfmoord in Spanje.

Het raadslid was sinds medio 2010 als penningmeester verantwoordelijk voor de bankrekeningen van de PvdA. Uit het onderzoek is gebleken dat hij vanaf 2011 grote bedragen van rekeningen haalde. Het ging vooral om particulier spaargeld van fractieleden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.