politiek

Politiek reageert lovend op kersttoespraak Koning

25 december 2013Leestijd: 2 minuten

Koning Willem-Alexander heeft lof geoogst met zijn eerste kersttoespraak. Vrijwel alle politici prezen de Koning voor zijn ‘warme’ en ‘menselijke’ woorden.

‘Het was een warme persoonlijke boodschap van de Koning, waarin hij begrip toont voor het belang van werk in het leven van mensen,’ zegt PvdA-leider Diederik Samsom. De PvdA’er heeft ‘veel waardering’ voor de steun aan ‘de harde werkers voor de publieke zaak’. ‘Onze koning benadrukt terecht het belang van een zorgzame samenleving waar mensen naar elkaar omkijken,’ verklaart Samsom.

Verademing

De doorgaans koningshuiskritische PVV-leider Geert Wilders noemde de toespraak ‘een verademing’ op Twitter. Twee jaar geleden vroeg de PVV’er zich nog af of Koningin Beatrix lid was geworden van GroenLinks.

ChristenUnie-leider Arie Slob prees de ‘mooie verbindende kersttoespraak van onze koning’, terwijl zijn SGP-collega Kees van der Staaij sprak van een ‘warme en waardige kersttoespraak van koning Willem-Alexander!’

Weer uitgelekt

Over de eerste toespraak van Koning Willem-Alexander was overigens nog wat te doen omdat hij ook dit jaar weer uitlekte. De NOS had het script van de uitzending per abuis online gezet.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) had ‘dit nooit mogen gebeuren’. Directeur-generaal van de RVD laat in een verklaring weten dat met de NOS was afgesproken dat niets van tevoren op een server zou worden geplaatst. Dat is toch gebeurd. De NOS heeft excuses gemaakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.