politiek

Motie aangenomen tegen status kandidaat-lidstaat Albanië

12 december 2013Leestijd: 1 minuut

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat Albanië voorlopig nog geen kandidaat-lid moet worden van de Europese Unie (EU). Het kandidaat-lidmaatschap moet ook niet onder voorwaarden in het vooruitzicht worden gesteld.

Een motie van het CDA en de ChristenUnie met deze strekking kreeg donderdag steun van een Kamermeerderheid.

Corruptie

De partijen die de motie steunen, vinden dat corruptie nog onvoldoende wordt bestreden in Albanië en de rechtsstaat moet verder worden verstrekt.

De Europese Commissie oordeelde in een rapport van oktober vorig jaar al dat Albanië klaar is om potentieel EU-lid te worden. De Commissie benadrukte wel dat het land meer moet doen om corruptie en misdaad aan te pakken.

Standpunt

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) is tegen de motie van de Kamer, omdat die ertoe kan leiden dat Nederland alleen komt te staan tijdens de EU-top volgende week. Hij wil voor die tijd medestanders vinden voor het standpunt.

Het kabinet is ook van mening dat Albanië de status nu nog niet moet krijgen, maar misschien wel in de loop van volgend jaar als het land er klaar voor is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.