politiek

Kamer: eerst beter toezicht, dan pas meer bevoegdheden AIVD

02 december 2013Leestijd: 2 minuten

Eerst moet het toezicht op de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD worden verbeterd, daarna kan gesproken worden over uitbreiding van bevoegdheden. Dat vinden de meeste partijen in de Tweede Kamer.

‘Het rapport van commissie-Dessens vraagt om extra bevoegdheden van de veiligheidsdiensten. Maar daar kan geen sprake van zijn als het toezicht en de parlementaire controle nu al tekort schiet en er nu al onduidelijkheid bestaat over de proportionaliteit van de methodes van de AIVD,’ zegt ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers in een reactie op het rapport van de Commissie-Dessens. De partij pleit voor een hervorming van het toezicht en de controle op de veiligheidsdiensten.

Garanties

D66-Kamerlid Gerard Schouw komt met een reactie van vergelijkbare strekking: ‘Voordat de wet wordt aangepast moeten er eerst garanties zijn dat het toezicht op de Nederlandse inlichtingendiensten op orde is. De deur wordt wagenwijd opengezet naar het ongericht data verzamelen van iedereen. Onschuldige Nederlanders worden hiermee als verdachten behandeld. Dit kan niet zonder democratische en rechtstatelijke garanties.’

GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman gebruikt het rapport om nog maar eens te pleiten voor een parlementair onderzoek naar het handelen van de veiligheidsdiensten. Ook de SP wil eerst weten hoe het precies zit met de spionagepraktijken in ons land, voordat er gesproken kan worden over uitbreiding van de bevoegdheden. ‘De Tweede Kamer moet eerst onderzoeken wat de geheime diensten allemaal doen. Pas daarna kunnen we een afweging maken of het ongericht aftappen van kabels nodig en verantwoord is,’ laat Ronald van Raak weten.

Toezicht

Maandagochtend kwam de commissie met het advies om de bevoegdheden van de AIVD en de MIVD aan te passen aan de huidige tijd. Een verruiming van de wet moet effectief aftappen van internetverkeer mogelijk maken.

De commissie merkt daarbij op dat alles wel onder strikt toezicht moet gebeuren van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Ook moet de minister voor alle activiteiten toestemming geven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.