politiek

Timmermans: VN-veiligheidsraad functioneert alsof het 1945 is

28 november 2013

Als Nederland een tijdelijke zetel in de VN-veiligheidsraad krijgt, moet het die positie inzetten om de raad te hervormen. De vijf permanente leden hebben nu te veel macht.

De raad functioneert alsof het nog 1945 is, vindt minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken), die actief lobbyt voor een tijdelijke zetel in de veiligheidsraad in 2017. Dat meldt de NOS.

Timmermans heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat de samenstelling van de raad niet meer van nu is. Zo zijn Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië er niet vertegenwoordigd.

Vetorecht

Dat de vijf permanente leden (Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië) elk besluit kunnen veto’en, helpt ook niet. Timmermans stelt voor om bepaalde onderwerpen uit te sluiten van een veto. Het lijkt hem daarnaast verstandig als de raad maar leden heeft: ‘tussen de twintig en vijfentwintig, zodat de wereld beter vertegenwoordigd is’.

Nederland heeft vijf keer een tijdelijke zetel gehad in de VN-veiligheidsraad. De laatste keer dat Nederland een zetel had, is dertien jaar geleden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.