politiek

Telefoongesprek Teeven en Van Rey niet opgenomen door storing

28 november 2013

Het telefoongesprek tussen VVD-staatssecetaris Fred Teeven (Veiligheid) en oud-wethouder in Roermond Jos van Rey is niet opgenomen door een storing bij het tapsysteem van de politie. Op de dag van het gesprek werd hierdoor gedurende een half uur geen gesprekken opgenomen.

Uit opgevraagde gegevens blijkt dat op 20 september vorig jaar vijf gesprekken plaatshadden, die niet zijn opgenomen door de storing, schrijft minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Wissen

Een van de vijf gesprekken die niet zijn opgenomen, is het gesprek tussen Teeven en Van Rey. ‘Er is nadrukkelijk geen sprake geweest van het wissen van gesprekken, maar van een storing,’ schrijft Opstelten in zijn brief.

Door de storingen zijn gesprekken van andere telefoonnummers die werden afgeluisterd ook niet opgenomen.

Dinsdag werd bekend dat Teeven is opgeroepen als getuige in de zaak-Van Rey omdat een telefoongesprek tussen de twee zou zijn verdwenen. Van Rey werd afgeluisterd vanwege een onderzoek naar vertrouwelijke informatie die hij zou hebben verstrekt aan burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns.

Telefoontje

De advocaat van Van Rey noemde het ‘opmerkelijk’ dat er geen opname blijk te zijn van een mogelijke cruciaal gesprek. Dat de twee veel hebben besproken, is onwaarschijnlijk omdat het telefoontje 1 minuut en 23 seconden duurde.

Teeven heeft niet gereageerd op de kwestie, omdat het gaat om een lopend onderzoek. Het is niet bekend wanneer de staatssecretaris moet getuigen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.