politiek

SP gaat niet in op aanbod PvdA: geen steun aan kabinet

03 november 2013

PvdA ziet het liefst dat de SP vaker aanschuift bij onderhandelingen met het kabinet, zodat de plannen linkser zouden worden. De SP vindt echter dat de sociaaldemocraten een jaar te laat zijn met het zoeken naar meerderheden.

PvdA-voorzitter Hans Spekman zegt dat akkoorden dichterbij de idealen van PvdA komen als partijen als SP en GroenLinks meepraten. ‘Met alleen D66 erbij is dat moeilijker, want die zijn op een aantal punten rechtser,’ zei Spekman zaterdagavond in televisieprogramma Nieuwsuur.

Bezuinigen

Spekman wijst op de recente onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. VVD en PvdA bereikten een akkoord met D66, ChristenUnie en SGP. De SP heeft vanaf het begin van de onderhandelingen niet meegedaan, omdat het kabinet te veel wilde bezuinigen.

Volgens de PvdA-voorzitter had het akkoord linkser kunnen uitpakken als SP had op zijn minst was aangeschoven voor het gesprek.

Meerderheid

SP-partijleider Jan Marijnissen zegt echter dat PvdA een jaar te laat is met het zoeken naar meerderheden. De socialistische partij wilde meepraten bij de vorming van een coalitie. ‘Maar toen wilde jullie niet,’ zegt Marijnissen.

De ‘hele exercitie’ van het Herfstakkoord was volgens Marijnissen alleen maar om VVD en PvdA aan een meerderheid te helpen in de Eerste Kamer. ‘En wij gaan jullie niet aan een meerderheid helpen. Wij willen dat het kabinet vertrekt.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.