politiek

Meerderheid voor PvdA-plan verhoging sociale huurgrens

26 november 2013Leestijd: 2 minuten

Het PvdA-plan om sociale huurwoningen ook voor inkomens boven de 34.229 euro beschikbaar te maken, kan dinsdag rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Wie tot 38.000 euro verdient, maakt in de toekomst kans op een corporatiehuis.

Met het voorstel kan het merendeel van de Nederlanders aanspraak maken op een sociale huurwoning. Het gemiddelde inkomen ligt op 33.200 euro volgens berekeningen van het CBS over 2012.

Zzp’ers en starters

Dinsdagmiddag stemt de Tweede Kamer over een motie van PvdA’er Jacques Monasch. Van hem moet een op de vijf sociale huurwoningen naar huishoudens gaan met een inkomen tussen de huidige bovengrens van 34.229 euro en de nieuwe inkomensgrens van 38.000 euro. Daarnaast wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn zelfs huishoudens die tot 43.000 euro verdienen een sociale huurwoning toe te wijzen.

Monasch denkt dat de maatregel doorstroming van huurders in de sociale sector verbetert. Hij denkt daarmee op te lossen dat veel zzp’ers en starters niet aan een koophuis of huurhuis uit de vrije sector kunnen komen.

Langere wachtlijsten

Hoewel coalitiepartner VVD en minister Stef Blok (VVD, Wonen) niets in het plan zien, omdat dan veel te veel mensen in aanmerking komen voor een huurhuis en de wachtlijsten nog langer worden, lijkt de PvdA steun gevonden te hebben van PVV, SP en CDA. Samen zijn de partijen goed voor 81 zetels.

Sociale huurwoningen, met een huurprijs tot 681 euro per maand, zijn op dit moment bedoeld voor huishoudens met de laagste inkomens, tot 34.229 euro per jaar. Volgens het CBS werden in 2011 609.000 van de 2,2 miljoen huurwoningen uit de sociale sector bewoond door mensen die boven de inkomensgrens zaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.