politiek

VVD-voorzitter Korthals getuige in corruptiezaak-Van Rey

19 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

VVD-partijvoorzitter Benk Korthals is als getuige gehoord in de corruptiezaak rond de voormalige wethouder Jos van Rey. Ook zes andere VVD-bestuurders zijn door justitie gehoord.

Dat zegt Korthals zaterdag tegen NRC Handelsblad.

Zeven uur verhoor

Naast de partijvoorzitter zijn ook de penningmeester van het landelijke bestuur, Ger Jaarsma en zeker vier andere Limburgse bestuurders gehoord.

Volgens Korthals werd hij in totaal zeven uur door justitie gehoord. Het gaat om twee afzonderlijke onderzoeken: de corruptiezaak-Van Rey en een onderzoek naar lekken.

Twijfels

Justitie legde Korthals een mogelijk verdachte factuur onder de neus en stelde hem vragen of partijfinanciering. Korthals, die aanvankelijk weigerde mee te werken aan het onderzoek, zegt te betwijfelen erg bij te kunnen dragen aan de waarheidsvinding.

De oud-minister van Justitie wijst op het gevaar van onderzoeken naar politieke partijen omdat ze zo op de verkeerde manier kunnen worden gebrandmerkt. Om die reden zijn onderzoeken van het Openbaar Ministerie naar politieke partijen ook zeer zeldzaam.

Van Rey is intussen geen lid meer van de VVD en is zijn eigen partij begonnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.