Vicepremier Asscher (PvdA) hield D66 bij onderhandelingen

13 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Het was minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) die D66 bij de onderhandelingen wist te houden. D66-leider Alexander Pechtold heeft erover gedacht uit het overleg over de begroting te stappen, maar de vicepremier stelde hem gerust.

Dit zei Alexander Pechtold zaterdagavond in Nieuwsuur.

Politieke stabiliteit

‘Er is tijdens het overleg wel een moment geweest waarop ik dacht: als ik nu niet meer vertrouwen krijg, dan ben ik weg. Het was minister Asscher die ons daarin gerust wist te stellen.’ Pechtold zegt met zijn handtekening onder het akkoord geen gedoogpartner te zijn geworden van het kabinet. ‘Er zijn nog veel zaken waarmee wij het oneens zijn.’ Maar het belangrijkste volgens Pechtold, namelijk ‘politieke stabiliteit’, heeft het akkoord al wel gebracht.

Doorrekening CPB

Het kabinet sloot vrijdag na tien dagen een akkoord met D66, ChristenUnie en SGP over de begroting. CDA en GroenLinks gaven zaterdag al aan een doorrekening van het begrotingsakkoord door het CPB te willen, voor de Algemene Beschouwingen. Deze zijn opnieuw uitgesteld en zullen waarschijnlijk op 29 oktober plaatshebben.