Russische politicus wil vertrek ministers om arrestatie diplomaat

12 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Als het aan de Russische rechts-populistische politicus Zjirinovski ligt, stappen de ministers Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) en Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) op. Zjirinovski neemt geen genoegen met de Nederlandse excuses.

Dat zei de politicus zaterdag tijdens een protest bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Tientallen aanhangers van Zjirinovski waren gekomen naar de demonstratie.

Excuses

De aanwezigen demonstreerden tegen de behandeling van de Russische diplomaat Dmitri Borodin. Hij werd vorige week gearresteerd door de Haagse politie ondanks zijn diplomatieke onschendbaarheid. Nederland heeft al excuses aangeboden.

Zjirinovski neemt geen genoegen met de excuses. Hij wil een gedegen onderzoek naar het incident en strafmaatregelen tegen de agenten die de arrestatie verrichtten. Nederland heeft al laten weten dat er geen sancties worden genomen tegen de agenten.

Uitspraken

Borodin werd vorige week in Scheveningen gearresteerd nadat de politie meldingen kreeg dat hij zijn kinderen zou mishandelen. Zijn echtgenote veroorzaakt vlak daarvoor een auto-ongeluk waarbij auto’s beschadigd raakten. Zij was vermoedelijk onder invloed.

Zjirinovski doet wel vaker opmerkelijke uitspraken. Hij riep Russen eerder op ruiten van de Nederlandse ambassade in te slaan.