Minder banen weg bij Defensie dankzij Herfstakkoord

25 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Bij de krijgsmacht verdwijnen 1.400 banen minder dankzij het Herfstakkoord van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP. In het begrotingsoverleg is afgesproken dat het ministerie 115 miljoen euro extra krijgt.

Het bedrag wordt structureel beschikbaar gesteld aan Defensie vanaf 2015. Daarvan wordt 41 miljoen euro besteedt aan het terugdraaien of verzachten van de eerder aangekondigde bezuinigingen, schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) aan de Tweede Kamer.

Het aantal banen dat verdwijnt is dankzij het Herfstakkoord 1.000. Het aantal gedwongen ontslagen zal ‘substantieel’ minder worden.

Vaart

Het ministerie stelt 25 miljoen euro beschikbaar voor ‘behoud van regionale werkgelegenheid’. Hierdoor kan de Johan Willem Frisokazerne in Assen openblijven en het 45ste pantserinfanteriebataljon blijft behouden.

Ook wordt het logistieke ondersteuningsschip Karel Doorman toch in de vaart genomen. Hennis zegt dat het terugdraaien of aanpassen van de eerder geplande ingrepen rechtstreeks ten goede komen aan het ‘voortzettingsvermogen van de krijgsmacht’.