politiek

Kiezers gematigd positief over begrotingsakkoord

13 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Een kleine meerderheid van de kiezers is positief over het begrotingsakkoord. Het meest positief zijn kiezers van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS zijn minder te spreken over het akkoord.

Dit blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

56 procent van de kiezers vindt het positief dat er een akkoord is bereikt, over de inhoud is zelfs een derde positief. 75 procent van de kiezers vindt dat er sprake is van een gedoogconstructie door de drie oppositiepartijen.

Winnaar D66

De partijen die betrokken zijn bij het akkoord winnen samen vier zetels, de overige partijen verliezen er gezamenlijk juist vier. Regeringspartij VVD stijgt twee zetels naar twintig en coalitiegenoot PvdA stijgt één zetel en komt daarmee op twaalf zetels. Ook D66 krijgt er in de peiling één zetel bij en komt daarmee uit op twintig, voor die partij de hoogste score sinds februari 2010.

PVV grootste partij

Aan de geleidelijke stijging van het CDA de laatste tijd lijkt een einde gekomen. De partij valt in de peiling drie zetels terug en zou op zestien zetels uitkomen als er nu verkiezingen waren. De PVV zou volgens de peiling met 33 zetels de grootste partij van Nederland worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.