politiek

Tweede Kamer wil onder ede verhoren

02 juli 2013Leestijd: 1 minuut

Het wordt gemakkelijker voor de Tweede Kamer om mensen onder ede te bevragen. Er komt daarvoor waarschijnlijk een parlementair ‘verhoor’ naast de bestaande parlementaire onderzoeken en enquêtes.

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een wetsvoorstel van Gert-Jan Segers (ChristenUnie) om te onderzoeken hoe mensen makkelijker onder ede bevraagd kunnen worden.

Te traag

Segers had het wetsvoorstel ingediend, omdat hij van mening is dat parlementaire enquêtes te lang op zich laten wachten. Bij gewone hoorzittingen van de Tweede Kamer staat de bevraagde niet onder ede, waardoor liegen niet strafbaar is.

Op dit moment zijn er twee parlementaires aan de gang: CDA’er Madeleine van Toorenburg leidt een onderzoek naar het Fyra-debacle, PVV’er Roland van Vliet zit een enquêtecommissie voor de woningcorporaties onderzoekt.

In Groot-Brittannië bestaat al een dergelijk systeem: de ‘hearing‘. Mediamagnaat Rupert Murdoch werd daarmee onder ede gehoord over de afluisterschandalen van News of the World.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.