politiek

Kamer wil uitleg over weren Wilders bij Troonswisseling

12 juni 2013

De Tweede Kamer wil uitleg van voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) over het voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders een grote rol speelde bij de Inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april.

De Volkskrant schrijft woensdag dat De Graaf met een kunstgreep heeft voorkomen dat Wilders deel zou gaan uitmaken van de Commissie van In- en Uitgeleide. Die vergezelt de koning bij binnenkomst in de Nieuwe Kerk.

Woest

Wilders laat woensdag weten dat – als het waar is –  hij daar woest over is. Hij wil nog deze week een brief van De Graaf. Ook de overige partijen in de Tweede Kamer spraken hun verbazing uit en steunden het verzoek van Wilders.

De Kamer wil dat De Graaf ook ingaat op de communicatie die er met de Commissie van In- en Uitgeleide is geweest.

Voorzitter van de Commissie van In- en Uitgeleide en voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg (VVD) gaf woensdag aan dat zij niet op de hoogte was en er geen enkele betrokkenheid bij heeft gehad.

Aftreden

Volgens een woordvoerder van de Eerste Kamer heeft De Graaf geen stokje gestoken voor de deelname van Wilders. De PVV-leider zou ‘gewoon zijn uitgenodigd’ voor de Commissie van In- en Uitgeleide.

Wilders heeft geregeld scherpe kritiek geuit op het koningshuis. In de Volkskrant zegt De Graaf: ‘In mijn achterhoofd heeft zeker meegespeeld dat het beeld van Wilders naast de koning veel aandacht zou hebben getrokken.’

Hij zou het ‘heel moeilijk’ hebben gevonden als Wilders in de Commissie zou hebben gezeten. Maar hij ontkent dat hij hem eruit heeft gemanoeuvreerd, aldus de woordvoerder van de Eerste Kamer.

Wilders wil dat De Graaf zijn voorzitterschap neerlegt als het verhaal klopt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.