politiek

Oud-minister Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op

28 mei 2013

Voormalig minister Jan Pronk verlaat na bijna een halve eeuw lidmaatschap de PvdA. Volgens Pronk heeft de partij zich teveel verwijderd van de sociaaldemocratische waarden.

‘Wie bijna een halve eeuw lid is van de Partij van de Arbeid neemt niet luchthartig afscheid. Ik heb er geruime tijd over gedacht en lang geaarzeld, maar ik heb besloten mijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. Ik ben en blijf sociaaldemocraat. Juist daarom voel ik mij niet langer thuis in de PvdA. De partij heeft zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie verwijderd’, schrijft Pronk in zijn afscheidsbrief aan het partijbestuur.

Bedenkingen

De 73-jarige Jan Pronk, die onder meer Kamerlid, europarlementariër en minister voor Ontwikkelingssamenwerking en VROM was, schrijft dat hij aanzienlijke bedenkingen heeft over het regeerakkoord met de VVD.

De uitruil van idealen zou in de ogen van Pronk tot grote gevolgen voor zwakkeren in de samenleving leiden. ‘Dat moge gezien worden als een eigentijdse vorm van politiek management, maar het hield voor de PvdA in dat onderwerpen die tijdens de verkiezingscampagne als essentieel waren gepresenteerd in een oogwenk werden weggegeven,’ schrijft Pronk.

Illegalen

De oud-minister doelt vooral op de bezuingingen op Ontwikkelingssamenwerking en het Vreemdelingenbeleid. Pronk noemt het beschamend dat dit kabinet is afgestapt van de oude norm van 0,7 procent van het bbp dat aan ontwikkelingshulp wordt besteed.

Ook is Pronk fel tegen de strafbaarstelling van illegaliteit terwijl zijn partij hier mee akkoord is gegaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.