Zestien Kamerleden leggen geen eed af bij inhuldiging

07 april 2013Leestijd: 1 minuut

Zestien leden van de Eerste en Tweede Kamer zullen geen eed of belofte afleggen bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat zei voorzitter Fred de Graaf zondag.

De Graaf benadrukte in televisieprogramma Buitenhof dat er verder niets uit voortvloeit als Kamerleden de eed of belofte weigeren.

Troonswisseling

De Graaf is voorzitter van de gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, die op de dag van de troonswisseling bijeenkomt.

Negen Kamerleden lieten al weten op 30 april de eed niet te zullen afleggen. Het gaat om vier Kamerleden van GroenLinks, drie van de Partij voor de Dieren en twee van de socialistische partij. Wie nog meer afziet van de eed is niet bekend.

Toegang

De Graaf zei eerder al Eerste- en Tweede Kamerleden die de eed niet willen afleggen op 30 april beter thuis kunnen blijven. ‘Ik kan ze de toegang niet ontzeggen, maar ik zou zeggen, kom dan niet.’

De Partij voor de Dieren, aangevoerd door Marianne Thieme, wil geschiedenis schrijven door wel bij de ceremonie aanwezig te zijn maar geen eed af te leggen. Bij eerdere inhuldigingen bleven gewetensbezwaarden thuis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.