Wiegel over lekken Van Rey: zo gaan die dingen nu eenmaal

10 april 2013Leestijd: 2 minuten

Justitie heeft in de lek-affaire rond de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey een ‘bijzonder dunne zaak’. Het lekken van partijgenoten aan burgemeesterssollicitanten gebeurt wel vaker in de lokale politiek.

Dat zegt de voormalige VVD-leider Hans Wiegel deze week in Elsevier.

De VVD’er reageert op een reconstructie die Elsevier maakte van de handelingen van Van Rey die vanuit de sollicitatiecommissie van de burgemeestersbenoeming in Roermond informatie zou hebben gelekt aan zijn partijgenoot en kandidaat-burgemeester Ricardo Offermanns.

Dunne zaak

‘Als het afluisteren niet méér heeft opgeleverd, dan heeft Justitie een bijzonder dunne zaak.’ Wiegel noemt het ‘heel gebruikelijk’ in alle partijen dat burgemeesterssollicitanten adviezen krijgen over de manier waarop ze een gesprek met de vertrouwenscommissie moeten ingaan: ‘Niks mis mee.’ Dat Van Rey als adviseur van de vertrouwenscommissie de plicht tot geheimhouding had, noemt Wiegel ‘een teer punt’. Maar: ‘Zo gaan die dingen.’

Steun

Wiegel schaart zich daarmee achter zijn Limburgse partijgenoten Van Rey en Offermanns in de zaak die de ‘Roermondse lekaffaire’ wordt genoemd.

Justitie luisterde vorig jaar vanwege een fraude-onderzoek de telefoon af van het VVD-Eerste Kamerlid, tevens wethouder van Roermond. Justitie ontdekte zo per toeval welke gesprekken Van Rey voerde met Offermanns, die ter plaatse in de race was voor de burgemeesterspost.

Integriteit

Justitie verwijt Van Rey schenden van het ambtsgeheim en Offermanns omkoping. Zij zijn volgens hun advocaten echter nog nergens formeel van beschuldigd. Elsevier publiceert deze week uit de telefoongesprekken die de beide Limburgse VVD’ers voerden in de week van Offermanns sollicitatiegesprek.

Teruggetreden

De gemeenteraad wees Offermanns in de week van de telefoongesprekken aan tot burgemeester. Maar voordat zijn aanstelling formeel bekrachtigd werd, maakte Justitie via een persbericht de benoeming ‘stuk’.

Van Rey trad daarop af als wethouder en senator. Offermanns trok zich terug als kandidaat in Roermond en kon zich ook niet meer handhaven als zittend burgemeester van Meerssen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.