PVV staat alleen in omstreden Marokkanendebat

05 april 2013Leestijd: 1 minuut

De PVV kreeg in de nacht van donderdag op vrijdag geen steun in het zogenoemde ‘Marokkanendebat’. Partijen spraken hun ongenoegen uit over de titel van het debat. Ook was er geen steun voor de oplossingen van de PVV voor problemen met Marokkanen in Nederland.

In december vroeg de PVV het debat aan vanwege de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Oplossingen

De Tweede Kamer ontkende niet dat er problemen zijn met Marokkanen in Nederland. Marokkaanse jongens zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers maar de oplossingen die PVV-Kamerlid Joram van Klaveren aandroeg, kregen geen steun.

Het was even onzeker of het debat wel zou doorgaan. De PVV wilde het uitstellen omdat het in het gedrang dreigde te komen doordat het debat ervoor uitliep. Na een hoofdelijke stemming werd er toch gedebatteerd.

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Integratie) noemt de hoge criminaliteitscijfers onder Marokkanen ‘onacceptabel’ en zei dat een lik-op-stuk-beleid nodig is. Hij benadrukte dat iedereen als individu moet worden behandeld.

Probleem

Van Klaveren deed Asschers boodschap af als een ‘brij van clichés’. Hij sprak van dertig jaar ‘gepamper’ van de PvdA met allochtonen dat geen enkel probleem heeft opgelost.

PVV-leider Geert Wilders zei na afloop van het debat dat het ‘teleurstellend’ is dat alle partijen ‘van de VVD tot de SP’ ontkennen dat er een Marokkanenprobleem is. Volgens Wilders steken zij hun kop in het zand.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.