politiek

Oud-minister Ruding kraakt Sociaal Akkoord kabinet

20 april 2013

Met het Sociaal Akkoord maakt het kabinet zijn hervormingsagenda niet waar, constateerde oud-minister van Financiën en oud-topbankier Onno Ruding (CDA) vrijdag op het Grip Op Je Vermogen-congres in Utrecht.

Ruding hamert op het belang van structurele hervormingen: minder ontslagbescherming leidt tot een flexibeler arbeidsmarkt en zo tot meer economische groei.

Kwalijk

Met het Sociaal Akkoord komt daar niets van terecht: de voorgenomen versoepeling van het ontslagrecht en beperking van de ontslagvergoeding zijn voorlopig van tafel.

Ruding vindt het bijzonder kwalijk dat het overleg met de sociale partners er ook in resulteerde dat de extra bezuinigingen van 4 miljard euro worden uitgesteld. ‘Over de begroting hebben de vakbonden niets te zeggen.’

Brussel

Het kabinet nam zich eerder dit jaar voor extra te bezuinigen om aan de Brusselse norm van een begrotingstekort van maximaal 3 procent te voldoen.

Maar ga niet bezuinigen vanwege Brussel, aldus Ruding. ‘Bezuinigen doe je voor jezelf. Die 3 procent is eigenlijk nog te hoog.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.