politiek

Ook ChristenUnie heeft kritiek op Tweede Kamervoorzitter

26 april 2013Leestijd: 1 minuut

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) krijgt vrijdag opnieuw kritiek, nadat ze donderdagavond in de Kamer er van werd beschuldigd een debat een bepaalde kant op te sturen. Van Miltenburg schorste na die opmerking de vergadering en gaf later toe gehuild te hebben.

Dat meldt BNR Nieuwsradio vrijdag.

Onwaardig

Op BNR noemt Joël Voordewind (CU) van Miltenburgs optreden ‘Kamervoorzitter onwaardig’. Voordewind is lid van het presidium van de Tweede Kamer, het dagelijks bestuur van de Kamer waar Van Miltenburg voorzitter van is.

De discussie over het functioneren van de Kamervoorzitter werd donderdagavond opnieuw aangezwengeld tijdens een zitting die had moeten gaan over de positie van staatssecretaris Frans Weekers (VVD) van Financiën.

Sturing

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma beschuldigde de Kamervoorzitter van ‘sturing van de discussie’. Hierop schorste Van Miltenburg de vergadering voor vijf minuten en verliet geëmotioneerd de Tweede Kamer.

Van Haersma Buma zei de indruk te hebben dat de Kamervoorzitter het spoeddebat over de belastingfraude van Bulgaarse criminelen probeerde te voorkomen. Van Miltenburg gaf aan zich ‘onheus bejegend’ te voelen, maar bood wel haar excuses aan.

Het debat over Weekers kwam er uiteindelijk niet omdat de steun hiervoor ontbrak. Na het reces zal Weekers nu op 14 mei door de Kamer aan de tand worden gevoeld over de zaak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.