Meeste Nederlanders vinden ‘Marokkanendebat’ kwetsend

07 april 2013Leestijd: 1 minuut

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt de benaming ‘Marokkanendebat’ onnodig kwetsend. Van de Nederlanders zegt 60 procent dat het veelbesproken debat een andere naam had moeten hebben.

Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Zoals verwacht vinden PVV-kiezers niets kwetsend aan de titel Marokkanendebat, 81 procent vindt de titel geschikt.

Mishandeling

Het debat had donderdagavond laat plaats in de Tweede Kamer op verzoek van de PVV. De partij van Geert Wilders vroeg het debat aan vanwege de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Volgens de partij is er een Marokkanenprobleem in Nederland.

Van VVD-kiezers zegt 49 procent dat de titel onnodig kwetsend is en 90 procent van de D66-aanhang is het daarmee eens. Ook kiezers van het CDA (62 procent), PvdA (82 procent), SP (69 procent) en 50Plus (45 procent) vinden Marokkanendebat als titel van een debat ongeschikt.

Problemen

Het bewuste debat leverde weinig nieuwe inzichten op. Volgens de PVV steken alle partijen ‘van de VVD tot de SP’ hun kop in het zand. Andere partijen in de Tweede Kamer erkenden dat er problemen zijn met Marokkanen in Nederland, maar is het niet eens met de voorstellen van de PVV.

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) zei dat het ‘onacceptabel’ is dat Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitscijfers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.