Burgemeester geen PvdA’er meer om ‘allochtonenbeleid’

05 april 2013Leestijd: 1 minuut

Burgemeester Dagmar Oudshoorn van Uithoorn zegt haar lidmaatschap van de PvdA op. Oudshoorn kan zich niet vinden in het beleid van de partij ten aanzien van ‘uitwassen van de allochtone achterban’.

Dat zegt Oudshoorn vrijdag in NRC Handelsblad. Ze blijft aan als partijloos burgemeester.

Serieus

De burgemeester zegt dat de achterban zich te veel bemoeit met het beleid en klachten daarover worden door de partijleiding niet serieus genomen. ‘Voor mijn gevoel probeert men klachten onder het kleed te schuiven,’ zegt Oudshoorn tegen de krant.

Tot 2010 was Oudshoorn acht jaar lang bestuurder in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Volgens Oudshoorn voeren onder meer Turkse organisaties druk uit op de partij om de achterban te begunstigen. ‘Het voelde onaangenaam en intimiderend.’

Liefde

Oudshoorn heeft de problemen naar eigen zeggen herhaaldelijk aangekaart bij de partijleiding van de sociaaldemocraten. ‘Het wordt allemaal met de mantel der liefde bedekt. Ik heb moeite met die pavlovreactie van de PvdA.’

De PvdA is een populaire partij onder allochtone kiezers. Onderzoeker electorale geografie Josse de Voogd zegt dat ‘zonder de allochtone stem de PvdA in bijna geen enkele stad de grootste zou zijn’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.