Wiegel: kabinet is vleugellam, tussenformatie nodig

17 maart 2013Leestijd: 2 minuten

VVD-coryfee Hans Wiegel denkt dat het kabinet er niet aan ontkomt om te gaan onderhandelen met andere partijen. Anders moet Nederland opnieuw naar de stembus.

Dat zei Wiegel, die opnieuw pleitte voor een tussenformatie, zondag in WNL-programma Eva Jinek op Zondag. ‘Dit plan is niet van tafel. Hier gaat nog over worden gesproken.’

Voorstel

Wiegel zei eerder al dat hij het onbegrijpelijk vindt dat VVD en PvdA met elkaar in zee zijn gegaan terwijl de partijen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. De twee partijen zouden nog eens met CDA en D66 om de tafel moeten gaan.

Premier Mark Rutte (VVD) wees het voorstel van Wiegel eerder al van de hand. Dat had Wiegel wel verwacht omdat de coalitie  gezichtsverlies zou lijden door hier zonder verzet op in te gaan. ‘Maar misschien kan het gewoon nog wel. Er gaan steeds meer stemmen op dat dit zo niet kan.’

Verleiden

Wiegel mist bij Rutte een goed verhaal over de toekomst van Nederland. Dat ontbreekt omdat de kabinetsplannen nog niet zijn uitgewerkt. ‘En het deel dat wel concreet is uitgewerkt, kan niet rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer.’

Vorige maand meldden bronnen aan weekblad Elsevier dat de VVD het CDA probeert te verleiden tot een ‘tussenformatie’. De coalitie werkte eerder al samen met de oppositie om een akkoord te bereiken over de huizenmarkt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.