VVD-leider Utrecht weg na lekken naam Rosenmöller

20 maart 2013Leestijd: 1 minuut

VVD-fractievoorzitter van de Provinciale Staten in Utrecht, Frits Barneveld Binkhuysen, stapt op omdat hij heeft gelekt dat Paul Rosenmöller mogelijk zal worden benoemd tot commissaris van de Koningin in Utrecht. Die informatie kwam uit een vertrouwelijk overleg met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA)

Dat heeft Barneveld Binkhuysen woensdag in een verklaring laten weten. De VVD’er zei dat hij nooit over de benoemingsprocedure had mogen praten.

‘Ik betreur dat ik hiermee onbedoeld schade heb toegebracht aan de procedure en de persoon van Paul Rosenmöller,’ zegt de VVD’er.

Gelekt

De fractievoorzitter had laten weten dat minister Plasterk van plan zou zijn om oud-GroenLinks-leider Rosenmöller te benoemen als waarnemend commissaris van de Koningin in Utrecht als opvolger van Roel Robbertsen die met pensioen gaat.

Plasterk zou geen volwaardige procedure willen omdat Utrecht in 2015 een megaprovincie moet gaan vormen met Noord-Holland en Flevoland.

Omstreden

Dat plan is omstreden en moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Het kabinet kan hier de steun van GroenLinks goed gebruiken. Ook dit zou de aanstelling van Rosenmöller mogelijk verklaren.

De regionale vertegenwoordigers van de Proviniale Staten in Utrecht zijn boos over de actie van Plasterk, schreef De Telegraaf woensdag. De politici voelen zich door de minister gepasseerd omdat zij niet over de aanstelling van Rosenmöller zijn gehoord.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.