Verzet tegen bezoek Erdogan vanwege pleegkind Yunus

19 maart 2013Leestijd: 2 minuten

De PVV wil dat het kabinet het bezoek van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan afzegt vanwege de bemoeienis van Turkije met het negenjarige pleegkind Yunus. Turkije heeft er bezwaar tegen dat het kind bij een lesbisch Nederlands pleeggezin is ondergebracht.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) wijst het afzeggen van het bezoek van de hand. Asscher noemde de Turkse ophef over Yunus vorige week ‘volstrekt ongepast’.

Andere mening

Opmerkelijk, omdat de PvdA in september 2011 nog vond dat pleegkinderen geplaatst moeten worden ‘in gezinnen waar de religieuze achtergrond van het kind wordt gerespecteerd’.

PvdA-Kamerleden Jeroen Dijsselbloem en Khadija Arib stelden toen Kamervragen aan toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) over een moslimjongen in een christelijk pleeggezin.

Verwijt nalatigheid

De PvdA’ers maakten zich kwaad over het feit dat de negenjarige jongen – met toestemming van zijn biologische moeder – werd gedoopt en de Heilige Communie ontving.

In de Kamervragen verweten de PvdA-Kamerleden Bureau Jeugdzorg nalatigheid. De PvdA’ers waren toen van mening dat Jeugdzorg ‘geen rekening heeft gehouden met de religieuze achtergrond van het pleegkind’.

Zorgvuldige procedure

Dinsdag zei vicepremier Asscher (PvdA) in de Tweede Kamer dat Nederland een zorgvuldige procedure kent bij het in pleeggezinnen plaatsen van kinderen. Daarbij spelen volgens hem afkomst, religie of seksuele voorkeur van de pleegouders geen rol.

De vicepremier verwacht dat het uitstekend is uit te leggen aan Erdogan. Die komt deze week naar Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.