Verheugde reacties op verkiezing paus Franciscus

13 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Op veel plekken in de wereld is de komst van paus Franciscus met vreugde begroet. Ook premier Mark Rutte (VVD) heeft zijn felicitaties aan de Argentijnse paus overgebracht.

De Argentijnse president Cristina Kirchner heeft via Twitter haar felicitaties aan haar landgenoot overgebracht. Kirchner zei te hopen dat Jorge Mario Bergoglio zich zal inzetten voor ‘gelijkheid, broederschap en vrede’.

Kirchner en Bergoglio hebben in eigen land enkele publiekelijke vetes uitgevochten, onder meer over het homohuwelijk.

Rutte

Ook Premier Mark Rutte (VVD) heeft de Argentijn gefeliciteerd met diens verkiezing tot paus. Rutte, zelf protestants van huis uit, sprak van ‘een bijzonder moment voor de Katholieke Kerk en gelovigen wereldwijd.’

Rutte zei het indrukwekkend te vinden om te zien hoe miljoenen katholieken de verkiezing hebben gevolgd. ‘Dat toont aan hoe belangrijk de rol is die de Rooms-Katholieke Kerk speelt in het leven van veel mensen,’ zei Rutte.

Andere koers

Met de sobere jezuïet Bergoglio aan het roer staat de Katholieke Kerk vermoedelijk een flinke koerswijziging te wachten. De Argentijn staat bekend als sociaal, menselijk en warm. Hij is wars van decadentie van de kerk en houdt er zelf ook een sobere levensstijl op na.

De sociale inborst wil overigens niet zeggen dat de kerkvader ook direct een andere leer zal verkondigen. Geheel in lijn met zijn voorgangers zal ook Franciscus zaken als het homohuwelijk en abortus resoluut afwijzen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.