Tientallen gevangenissen dicht vanwege bezuinigingen

22 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Het kabinet gaat op dertig plekken gevangenissen of tbs-klinieken sluiten. Onder meer de Bijlmerbajes in Amsterdam en een aantal oude koepelgevangenissen gaan dicht. In Veenhuizen en Zaanstad komt nieuwbouw.

Dat heeft ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad.

Besparen

Het aantal gevangeniscellen neemt de komende jaren met ruim 13 procent af. Over vijf jaar zijn er van de 12.595 plaatsen in de gevangenis nog 10.917 over. Met de maatregelen wil het kabinet 340 miljoen euro besparen op het gevangeniswezen.

Door het Masterplan Dienst Justitiële Inrichtingen verliezen 3.700 gevangenismedewerkers hun baan. Voor een deel kan dit worden opgevangen met natuurlijk verloop, maar 2.400 personeelsleden moet het kabinet helpen aan ander werk.

Dicht

Gevangenen zullen de komende jaren steeds vaker in een meerpersoonscel zitten. Ook versobert het kabinet de detentieomstandigheden. Zo verdwijnt voor een groot aantal gevangenen het avond- en weekendprogramma. Veroordeelden krijgen bovendien vaker een enkelband.

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie spreekt van ‘zware maatregelen’. ‘Heel veel gevangenissen gaan dicht.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.