PvdA ziet ruimte voor aanpassing WW-ingreep

05 maart 2013Leestijd: 2 minuten

De PvdA ziet ‘ruimte en lucht’ voor aanpassingen in de voorgenomen ingrepen in de WW en het ontslagrecht. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom dinsdagavond tijdens een Kamerdebat over de economische crisis.

Volgens Samsom is er volop ruimte voor vakbonden en werkgevers om mee te praten over het kabinetsvoornemen om de WW-duur te beperken en het ontslagrecht te versoepelen.

Niet concreet

Samsom weigerde concreet te worden ondanks aandringen van de oppositie. Hij wees wel op een bedrag van 250 miljoen euro dat het kabinet eerder op tafel heeft gelegd voor het sociaal overleg en waarmee de ingreep in de WW wat kan worden verzacht.

Vakcentrale FNV praat met andere vakbonden en werkgevers over een sociaal akkoord met het kabinet. De WW-plannen van het kabinet zijn daarbij voor de FNV echter onbespreekbaar. Ook het CNV voelt er niets voor.

Weglopen

Samsom ontkent dat zijn partij wegloopt voor de afspraken in het regeerakkoord over de WW en het ontslagrecht.

‘Als er de komende tijd niets gebeurt, is dit het resultaat.’ Maar de coalitie heeft liever een breed draagvlak van sociale partners en oppositiepartijen, aldus Samsom.

Excuses Oranjeakkoord

De PvdA-leider bood zijn excuses aan voor zijn idee over een ‘Oranjeakkoord’ met de oppositie over nieuwe bezuinigingen. Onder anderen CDA-leider Sybrand Buma had zich gestoord aan die term, zo kort voor de troonswisseling.

‘Als ik in mijn enthousiasme aanstoot heb gegeven, spijt mij dat. Ik leer elke dag bij,’ zei Samsom.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.