PvdA-voorzitter Spekman wil afzwakking WW-verkorting

10 maart 2013Leestijd: 1 minuut

PvdA-voorzitter Hans Spekman rekent erop dat de voorgenomen verkorting van de WW wordt afgezwakt. ‘Ik zou het niet erg vinden als de verkorting van de WW-duur wordt afgezwakt. We staan voor onze handtekening, maar dit voorstel ligt als een steen op onze maag,’ zegt Spekman zondag.

Hij doet dat in een interview met Nu.nl.

WW-duur

Volgens het Regeerakkoord tussen VVD en PvdA gaat de maximale WW-duur in 2014 van 38 naar 24 maanden, waarbij de uitkering in het tweede jaar op bijstandsniveau zal liggen

PvdA-leider Diederik Samsom zinspeelde afgelopen week ook al op verandering van de ingreep in de WW. Hij zei daarvoor ‘ruimte en lucht’ te zien.

Vakbonden

De WW-verkorting is onacceptabel voor de vakbonden FNV en CNV. FNV-voorzitter Ton Heerts zei afgelopen week de maatregel niet te accepteren.

Sinds deze week onderhandelen werkgevers en werknemersorganisaties over een sociaal akkoord. Verwacht wordt dat ze met alternatieven komen voor de plannen van het kabinet.

Zorg

Spekman heeft nog meer problemen met plannen die het kabinet heeft gemaakt in het Regeerakkoord. ‘Ik hoor natuurlijk wel de punten van kritiek op het Regeerakkoord. Bij sommige van die punten zou je kunnen kijken of het misschien anders moet.’

Het gaat Spekman daarbij om de gehandicaptenzorg en de werkgelegenheid in de zorg. ‘Die neemt af door keuzes in het Regeerakkoord. Aan de andere kant moet er wel een dekking zijn als we die punten willen aanpassen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.