Protesten tegen Turkse premier Erdogan rustig verlopen

21 maart 2013Leestijd: 2 minuten

De demonstratie op Het Plein in Den Haag tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is rustig verlopen. Er deden zo’n honderd demonstranten deden mee aan het protest, waarvan de meesten rond 14.30 uur Het Plein weer verlieten.

Volgens de politie hebben zich geen incidenten voorgedaan.

Protesten

Ook bij de Turkse demonstratie voor de Islamitische Universiteit in Rotterdam is de opkomst minder groot dan verwacht. Via Facebook hadden zich zo’n duizend demonstranten aangemeld, er zijn er ongeveer honderd gekomen.

Migrantenorganisaties lieten weten te protesteren tegen de politiek die Erdogan voert tegen zowel de Turkse als de Nederlandse overheid.

Griep

Donderdagmiddag is de Turkse premier op bezoek geweest bij collega premier Mark Rutte (VVD) in het Catshuis in Den Haag. Eerder op donderdag was Erdogan bij koningin Beatrix op Huis ten Bosch. Ook daar verliep de demonstratie rustig.

De Turkse premier zou samen met zijn vrouw ook een bezoek brengen aan de Keukenhof in Lisse. Dat ging niet door wegens griep, waar Erdogan al een paar dagen last van zou hebben.

Yunus

Het is zeer waarschijnlijk dat Rutte en Erdogan de kwestie-Yunus hebben besproken. Het jongetje van Turkse afkomst woont bij lesbische pleegouders, wat tot veel ophef leidde in Turkije. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) noemde de Turkse bemoeienis vorige week ‘volstrekt ongepast’.

Woensdag werd duidelijk dat Jeugdzorg een arrest heeft genegeerd dat bepaalde dat de jongen terug moest naar zijn ouders.

Erdogan is in Nederland voor een staatsbezoek in verband met de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.