Pensioenen politici gekort, pensioenleeftijd omhoog

05 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Net als bij ambtenaren wordt ook het pensioen van politici gekort. Daarnaast gaat de pensioenleeftijd van politici stapsgewijs omhoog naar 67 jaar.

Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) heeft dinsdag daarvoor een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Onderwijs

Onder het voorstel vallen ministers, staatssecretarissen, Tweede Kamerleden, gedeputeerden, wethouders, bestuursleden van waterschappen en enkele andere functionarissen. Voor hen gelden dezelfde regels als voor ambtenaren bij overheden en in het onderwijs.

Volgens de nieuwe wet gelden kortingen van pensioenfonds ABP op de pensioenopbouw en de uitkering ook voor politici. Het fonds voor ambtenaren heeft onlangs al een korting aangekondigd van 0,5 procent.

Advies

Eind vorige week werd al geklaagd dat het wetsvoorstel van Plasterk nog niet naar de Tweede Kamer was gestuurd. Dit terwijl de Raad van State al in december advies heeft uitgebracht over de aanpassing.

Omdat het voorstel gevolgen heeft voor het pensioen van Kamerleden, is in de Tweede en Eerste Kamer een tweederde meerderheid nodig om het voorstel aan te nemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.