Oud-VVD-leiders: 3 procent van Brussel is niet heilig

30 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Nederland zou niet extra moeten bezuinigen om aan de regels van Europa te voldoen. De norm voor een maximaal begrotingstekort van 3 procent, is niet heilig.

Dat zeggen drie oud-VVD-leiders zaterdagavond in televisieprogramma Nieuwsuur. Hans Wiegel, Frits Bolkestein en Ed Nijpels praten vanwege het 65-jarige bestaan van de VVD over hun partij. Ook burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen komt aan het woord.

Verstandig

‘Je moet de economie niet kapot bezuinigen,’ zegt Wiegel. Bolkestein zegt onder de indruk te zijn van de boodschap van het Centraal Planbureau over de gevolgen van te veel bezuinigingen.

‘Als in het kader van het sociaal akkoord nodig is die 3 procent tijdelijk op te rekken, dan zou ik dat heel verstandig vinden van het kabinet,’ zegt Nijpels.

Opvolger

Bolkestein zegt in de uitzending ook dat premier Mark Rutte (VVD) na deze periode moet stoppen als premier. ‘Als ik Rutte zou zijn, zou ik deze periode afmaken en zou ik daarna commissaris in Brussel worden.’

Volgens Bolkestein is dat onvermijdelijk na tien jaar partijleiderschap. In januari zei de VVD-prominent al tegen Elsevier wie hij een geschikte opvolger zou vinden. Hij vindt fractieleider Halbe Zijlstra geschikt. Ook in minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ziet hij een goede opvolger.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.