Oppositie wil af van strafbaarstelling illegaliteit

09 maart 2013Leestijd: 1 minuut

D66, ChristenUnie en GroenLinks zullen ‘immateriële’ eisen stellen aan het kabinet als zij onderhandelen over extra bezuinigingen. De drie partijen willen de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel.

Dat zeggen de oppositiepartijen zaterdagavond in televisieprogramma Nieuwsuur. ‘Op het moment dat VVD en PvdA bij ons langskomen, stellen we zeker vast dat we van de strafbare illegaliteit afkomen,’ klinkt het.

Bezuinigingen

Het kabinet moet extra bezuinigingen doorvoeren om te voorkomen dat het begrotingstekort volgend jaar ook boven de 3 procent uitkomt.

Premier Mark Rutte (VVD), minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) en PvdA-leider Diederik Samsom hebben benadrukt dat er met de oppositie over alles valt te praten. De partijen in de Tweede Kamer koppelen nu zaken die niets met bezuinigingen hebben te maken aan de onderhandelingen.

Jacht

ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind zegt dat zijn partij niet alleen naar financiële zaken zal kijken. Zijn partij wil een ‘breder pakket’ op tafel zien waar de strafbaarstelling van illegaliteit ook een onderdeel van zal zijn.

Voor GroenLinks is dit een zwaar punt en ook D66 laat weten geen ‘jacht op illegalen’ te willen. Het kabinet wil illegalen die toch in

Nederland blijven een boete opleggen van 3.900 euro. Wie die boete niet betaalt, kan worden opgesloten. Vreemdelingen die twee of meer keer worden opgepakt, riskeren een inreisverbod van maximaal vijf jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.